Het Kasteel

Kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode – onder de rook van Den Bosch – is een prachtig kasteel met een rijke historie. De naam ‘Henkenshage’ komt van het 14e eeuwse ‘Hanekenshage’ of ‘Haenkenshage’. Haneke of Haenken was in die tijd een populaire roepnaam voor Johannes. Een nederzetting werd een ‘hage’ genoemd, omdat deze vaak omgeven was met een haag van doornen of struiken tegen wild of loslopend vee. Het oorspronkelijk bouwwerk dateert waarschijnlijk dan ook van het begin van de 14e eeuw. Toen was Kasteel Henkenshage overigens nog geen kasteel, maar ‘slechts’ een adellijk herenhuis met alleen een benedenverdieping.

Van herenhuis naar kasteel

Tussen 1850 en 1860 werd Henkenshage grondig verbouwd in opdracht van de familie De Girard de Mielet van Coehoorn, die het imposante gebouw met landgoed net hadden aangekocht. In die tijd was er veel belangstelling voor de middeleeuwse bouwstijl en dat is duidelijk terug te zien in het huidige ontwerp van het kasteel. Zo werden er drie torens aangebouwd, het hoofdgebouw kreeg een bovenverdieping en de complete voorgevel werd opgetrokken.

Kasteel Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Tweede Wereldoorlog deed het kasteel dienst als distributiekantoor en tijdens de bevrijding werd Kasteel Henkenshage gebruikt als hoofdkwartier van de 101ste Airborne Divisie (de bevrijders). Deze vernietigende oorlog liet zoals overal in de omgeving van Den Bosch zijn sporen na. Vandaar dat de gemeente Sint-Oedenrode, sinds 1940 eigenaar van Kasteel Henkenshage, in 1956 alvast is gestart met de restauratie van het dak.

Reddende engel

In 1958 bracht freule M.E.M. De Girard de Mielet van Coehoorn een bezoek aan het kasteel. Zij bood de gemeente Sint-Oedenrode een aanzienlijk geldbedrag om het kasteel te redden van de ondergang, maar stelde daar wel enkele belangrijke voorwaarden tegenover. Deze zijn nog altijd van kracht. Zo mag er in en rond Kasteel Henkenshage niet meer gebouwd worden, het kasteel mag niet verkocht worden aan particulieren, het moet een sociaal-culturele bestemming krijgen, en in het kasteel moet de herinnering aan de familie De Girard de Mielet van Coehoorn tot in lengte van jaren levendig worden houden. De gemeente Sint-Oedenrode stemde hiermee in en startte onmiddellijk met een grondige restauratie.

Henkenshage anno 2017

Sinds 1998 wordt Kasteel Henkenshage dankbaar gebruikt als locatie voor huwelijksfeesten en -voltrekkingen, personeelsfeesten, bedrijfsfeesten en -evenementen en meer. Daarmee voorziet het voor een belangrijk deel in eigen onderhoud en lijkt de toekomst van dit prachtige en historierijke kasteel veiliggesteld.

Het kasteel is uitermate geschikt voor feesten, bruiloften en evenementen. Vraag hier naar meer informatie: contactpagina.

Neem direct contact met ons op

Bel met 0499 37 55 37 of vraag een gratis offerte aan.

Offerte aanvragen